Wat is ketogeen eten?

Een ketogene levensstijl is een dieet dat hoog is aan vet, matig aan eitwitten en zeer arm aan koolhydraten. Doordat je lichaam geen glucose (koolhydraten) binnen krijgt als energieleverancier geraakt het in een staat van ketose. Ketose is een metabole staat die vet verbrandt als energie.

Ons lichaam heeft twee metabole staten voor energie, glucose- en vetverbranding.

Idealiter kan ons lichaam vlot schakelen tussen de twee. Maar ons Westers voedingspatroon is zo rijk aan koolhydraten dat de meeste mensen na hun geboorte nooit meer in een staat van ketose zijn geweest (we worden namelijk wel geboren in een staat van ketose).
Omdat de meeste lichamen nooit hebben geschakeld tussen de twee metabole staten gaat dit initieel niet zo vlot. De eerste keer dat je koolhydraten volledig schrapt, kan je dan ook last krijgen van de ‘keto flu’. Hoe je die te lijf gaat en voorkomt lees je hier.
Ook kan het tot 14 dagen duren voordat je lichaam ketonen aanmaakt en dus efficiënt vet gaat verbranden. Eens fat-adapted schakel je heel vlot. De meeste mensen kunnen binnen de 24 uur terug in ketose zijn.

Wat is fat-adapted?

Dat is wanneer je lichaam efficiënt vet (aldanniet van jezelf) kan omzetten in energie.
Wanneer ben je fat-adapted? Dat hangt van persoon tot persoon af, hangt af van de metabole schade die je lichaam heeft, hoe gevoelig of ongevoelig je lichaam is voor insuline (insulineresistentie), je hormonale disbalans enz.


De voordelen van een ketogeen eetpatroon?

Een ketogeen dieet zorgt voor verbluffende resultaten op de weegschaal. Maar dat is slechts een tipje van de sluier. Je energiepeil stijgt enorm, je bent helder in je hoofd. Meer en meer lees ik in de literatuur dat men ervan uit begint te gaan dat ketose onze natuurlijke staat was, en het verbranden van glucose eerder uitzonderlijk, er is namelijk veel minder suiker te vinden in de natuur dan vet. Op vet kan ons lichaam veel langer voort.