Ketonen meten, hoe en waarom?

Je ketonen meten, een must?
Voor velen geeft het, zeker in de beginfase,  zelfvertrouwen.

Er zijn een aantal lichamelijke signalen die kunnen duiden op een staat van ketose:

Vaker plassen. Het verkeren in een ketogene staat zorgt ervoor dat je vocht afdrijft uit je lichaam. Acetonazijnzuur is een ketolichaam dat door de lever wordt gevormd tijdens ketose. Het is een van de stoffen waarop de urinestrips reageren bij het meten van je ketonenwaarden.

Dorst: zorg dat je genoeg water drinkt en vul je elektrolyten aan (zoals kalium, magnesium en zout).

Slechte adem. Aceton is een ketonlichaam dat voor een deel wordt uitgescheiden via je adem. Je adem kan tijdelijk gaan ruiken.

Meer energie, minder honger, helder in je hoofd, vermindering van ontstekingen.

Na verloop van tijd zal je zelf goed aanvoelen wanneer je al dan niet in ketose bent. Maar wanneer je meer duidelijkheid wil, zeker wil zijn dat je juist eet en dus ketonen aanmaakt kan je dit gaan meten. Als beginner kan dit je soms wel de boost geven die je nodig hebt!

Dit kan op 3 manieren, elk met zijn voor- en nadelen:

1. Urinesticks Voordeel: goedkoop en makkelijk Nadeel: na verloop van tijd niet meer correct omdat je maar een relatief korte tijd dit kan meten via de urine. Eens goed fat-adapted kunnen de sticks foutief negatief aangeven.

2. Ademtest Voordeel: nauwkeuriger dan de sticks en een blijvend meet-instrument. Niet met bloed of urine Nadeel: minder nauwkeurig dan de bloedmeter

3. Bloedmeter Voordeel: de nauwkeurigste methode Nadeel: de duurste methode, en je moet jezelf prikken


Ketonen meten

Bij welke waarden spreekt men van ketose?
tussen 0,3 -0,5 : lichte ketose
tussen 0,5 – 3 : optimaal

Of je dus meet of niet is een persoonlijke keuze. Persoonlijk vind ik het handig om eens je fat-adapted bent te zien hoe mijn lichaam reageert op koolhydraten. Hoe snel ik uit en in keto ga. Om zo te spelen met de hoeveelheid gezonde koolhydraten...

ketose

Onze Keto sticks

Ketose, een staat waarin je optimaal vet verbrandt, gewicht verliest, betere sportprestaties levert en gezondheidsvoordelen geniet!

Maar hoe weet je nu of je in ketose bent?
Dit is te meten! Je lever maakt 3 soorten ketonen aan: Beta-hydroxybutraat
Aceton
Acetoacetaat
Acetoacetaat is te meten in de urine. Zeker in de eerste weken en maanden zal je lichaam een overschot van dit ketoon uitscheiden via de urine.
Urine teststrips zijn dan ook in de beginfase dé makkelijkste, goedkoopste en snelste manier om op te volgen of je lichaam in keto is.

KOOP NU
keto urine test strips
keto ademtester

Coming soon: onze keto ademtests

BINNENKORT!

Coming soon! onze keto bloedmeters

BINNENKORT!
keto bloedtest