Macro's in het keto dieet

In onze voeding heb je macronutriënten (macro's) en micronutriënten.
De macro's zijn:

1. Koolhydraten
2. Eiwitten
3. Vetten

In een ketogeen dieet is de verhouding tussen deze macronutriënten van groot belang.

Bij een ketogeen voedingspatroon haal je ongeveer 5% van je calorieën uit koolhydraten, 20% uit eiwitten en 75% uit vetten.

Er zijn heel wat handige apps op de markt om dit bij te houden, om voedingsmiddelen op te zoeken wanneer je twijfelt. Ook zijn er online keto calculators te vinden om je macro’s te berekenen in functie van je doel.

Moet je macro’s bijhouden?

Nee, dat hangt echt van je persoonlijke keuze af. Sommige mensen voelen zich beter en zekerder door te tellen. Anderen eten gewoon op het gevoel met de grote richtlijnen in hun achterhoofd, doen soms een test met een ketonenmeter en gaan verder.

Eens fat-adapted zal je merken dat je je lichaam kan en mag volgen als het over vet en hoeveelheid eten gaat. Je voelt perfect aan wanneer je voldaan bent. Het is daarom ook niet nodig telkens te berekenen wat en hoeveel je eet.


Let vooral op de producten met koolhydraten en zorg ervoor dat de eiwitten matig blijven!

Een belangrijke richtlijn in verband met de eiwitten en koolhydraten :

Je mag per dag 1 gram eiwitten innemen per kilogram van je ideaal lichaamsgewicht. Dat wil zeggen dat indien je ideaal gewicht 70 kilogram is, je rond de 70 gram eiwitten mag nuttigen per dag.
Om het nog wat ingewikkelder te maken moet ik erbij vermelden dat we het over ‘netto-eiwitten’ hebben. Honderd gram rundergehakt bestaat bijvoorbeeld uit 20 gram eiwitten
Een ei weegt 55 gram maar bevat slechts 8 gram eiwitten. De inname van deze eiwitten kan hoger liggen wanneer je veel sport.

Ook bij koolhydraten houden we rekening met de 'netto-koolhydraten'. 
Bijvoorbeeld: walnoten bevatten 14 gram koolhydraten waarvan 7 gram vezels.
We trekken de vezels af van de koolhydraten: 14 - 7 = 7 gram koolhydraten om mee te tellen.