Gemarineerde champignons

Wat heb je nodig:

500 gr Parijse champignons
goede olijfolie
3 el balsamicoazijn*
zeezout
snuifje chilipeper
1 teentje look
handje verse basilicum
bakplaat
1 schaal of pot
klein schaaltje

Hoe maak je het:

Verwarm de oven voor op 200°
Doe een goede bodem olijfolie in het schaaltje
Ontdoe de champignons van hun steeltjes, dop het hoedje met de ronde kant in de olijfolie en plaats op de bakplaat.
Bestrooi ze met een snuif zeezout
Zet de champignons 10 minuten in de oven
Laat ze even afkoelen tot je ze kunt vasthouden

Maak ondertussen de vinaigrette klaar in de schaal:
3 el balsamicoazijn,
9 el olijfolie,
1 geraspt teentje look,
snuifje chilipeper en een snuif zout

Snij de champignons in schijfjes van +/- 4 mm, stop ze direct in de vinaigrette, zodanig dat ze daar in kunnen afkoelen
Er komt bij het snijden van de champignons ook vocht vrij, dit doe je ook bij de vinaigrette
Snij de basilicum fijn en doe die bij de champignons
Meng alles goed door elkaar en proef. Kruid bij indien nodig, het mag best pittig zijn, maar niet te zuur
Laat het minstens 1 uur rusten voor je het opdient… hoe langer je het laat marineren, hoe beter!

Hoe eet je het:

Heerlijk op een zadencracker met avocado, zout en peper
Als vulling van een avocado, lekker pittig bij het zachte van de avocado.
Gewoon zo als antipasti met een prikkertje. Bij een salade, …

* balsamicoazijn is niet helemaal ketoproof. 500gr champignons bevatten hier 8,6 gr koolhydraten (uit suikers). Omdat je er echt niet meer dan 100gr per keer van eet maak ik zelf een uitzondering voor dit recept. Het is namelijk een heerlijke smaakbom!