Cholesterol

Een van de vaakst terugkomende vragen wanneer men veel vet eet is toch wel "Is keto slecht voor de cholesterol?"

Wat je hier nu gaat lezen druist in tegen alles wat er doorgaans wordt verteld over cholesterol. Wij zijn geen dokters en ook geen wetenschappers. Dit is een heel summiere, simpele samenvatting van boeken en artikels die we de voorbije jaren hebben gelezen over dit onderwerp. Deze bronnen werden wél geschreven door dokters en wetenschappers en waren alles behalve summier en simpel!

Wat is het nu, die cholesterol?

Cholesterol is een lichaamseigen stof die wordt gemaakt in onze lever. 75% maakt ons lichaam zelf aan, en 25% haalt het uit onze voeding. Wanneer je te weinig cholesterol eet zal je lever meer gaan produceren. Het is een essentiële bouwsteen voor onze lichaamscellen. Het is nodig om nieuwe celwanden en hormonen te maken. Cholesterol zorgt voor de opname van vitamine A, D, E en K. 60% van onze hersenen bestaat uit cholesterol. En de lijst kan blijven doorgaan. De mens kan niet zonder cholesterol!

Zoals er ook over verzadigd vet grote misverstanden zijn zijn die er ook over cholesterol.

1. Een verhoogde cholesterol wordt niet veroorzaakt door verzadigd vet maar door chronische ontstekingen in het lichaam. Hierdoor worden de wanden van de cellen beschadigd en cholesterol wordt erop af gestuurd door ons eigen lichaam om die beschadigde wanden te herstellen. Chronische ontstekingen worden o.a. veroorzaakt door:

Roken
Alcohol
Transvetten (de ongezonde ontstaan vnl. door het industrieel gedeeltelijk harden van vetten)
Geraffineerde koolhydraten (bv. in wit brood, witte bloem, pasta, koeken, producten rijk aan suiker, ...)
Hoge bloedsuikerspiegels
Vervuiling
Hoge bloeddruk
Stress

Indien men een vergelijking zou maken met een brand en de brandweer zou men kunnen stellen dat de algemeen heersende tendens is om te panikeren wanneer men merkt dat er veel "brandweermannen" (cholesterol) ter plaatse zijn bij een brand (ontsteking in het lichaam). Jammer genoeg gaat men er nog steeds veelal vanuit dat deze "brandweermannen" de oorzaak zijn van de brand, en niet de remedie. Want telkens als er brand is zijn toch die "brandweermannen" daar?!

2. Een verhoogd cholesterolgehalte verhoogt niet de kans op hart- en vaatziekten.
Uit tal van studies blijkt dat men geen verband kan vinden tussen cholesterol en hart en vaatziekten. Zo heeft men een studie gedaan met 137 000 patiënten die werden opgenomen voor hart- en vaatziekten. Het gros van deze patiënten had geen verhoogd cholesterolgehalte, zelfs een eerder lage (174) door het gebruik van statines (medicatie tegen hoge cholesterol).

Simpel uitgelegd? Wanneer je medicatie neemt die je lever weerhoudt om cholesterol aan te maken heeft je lichaam ook geen bouwstenen om cellen te maken en te herstellen, wanneer er dan aders door cholesterol niet kunnen hersteld worden krijg je problemen. Een sterk verhoogde cholesterol kan er dus wel op wijzen dat er iets aan de hand is (chronische ontstekingen in het lichaam). Maar de cholesterol is niet de oorzaak, maar het lapmiddel. Cholesterol dus artificieel naar beneden halen met medicatie wordt meer en meer als gevaarlijk beschouwd, zeker bij oudere vrouwen.

Hoe kan je zelf je cholesterol optimaal houden?

 Door je voedingspatroon aan te passen naar een "ontstekingsvriendelijk" dieet dat arm is aan geraffineerde koolhydraten en hoog is in gezonde vetten. Door geraffineerde producten met transvetten te laten staan, door stress te verminderen, matig te zijn met alcohol, niet te roken enz...