Nieuws

Wat is orthomoleculaire voeding nu eigenlijk?

De term orthos komt uit het Grieks en betekent juist, recht, goed of gezond. Moleculair heeft betrekking op molecuul.
De orthomoleculaire voedingsleer streeft ernaar de lichaamscellen van optimale hoeveelheden voedingsstoffen te voorzien. Deze leer is een studie naar de werking van de micro- en macrovoedingsstoffen in ons lichaam om een goede gezondheid in stand te houden.

Orthomoleculaire voeding is dus gericht op een optimale beschikbaarheid creëren en in stand houden van alle moleculen die het organisme nodig heeft om te kunnen functioneren en gezond te blijven.
Het vernieuwen van cellen, dus een goede celopbouw is noodzakelijk om allerlei ziekten te voorkomen.
Een beschadigde cel vernieuwt zich, maar blijft beschadigd als de voeding onvolwaardig is.


De orthomoleculaire voedingsleer maakt gebruik van biochemische kennis, waarbij de celstofwisseling wordt ontrafeld.
'uw voeding is uw geneesmiddel, uw geneesmiddel is uw voeding' (Hippocrates).

Waarom deze voedingsleer?
Onze levensomstandigheden zijn veranderd. De kwaliteit van onze voeding is verminderd door milieuvervuiling en diverse verwerkingsprocessen. Deze achteruitgang van de dagelijkse voeding heeft onze gezondheid geen goed gedaan. Het heeft geleid tot lichamelijke en geestelijke aandoeningen.

Veel mensen merken de symptomen van het eten van verkeerde bouwstoffen niet meer op. Een voorbeeld is geraffineerde suiker en meelproducten nuttigen. Dat veroorzaakt een onbehaaglijk gevoel en onrust, op termijn voor een laag energieniveau. Men is vergeten hoe het voelt om vol energie wakker te werden én de ganse dag energiek te blijven. Men denkt dat een opgeblazen gevoel na het eten normaal is of dat het gewoon is afhankelijk te zijn van stimulerende middelen zoals koffie.

Zo sluipen de symptomen van degeneratieve ziekten er ook in. Ziekten en symptomen daarvan zijn reacties om aan te geven dat er iets mis is. En tegelijk een poging op de balans te herstellen. Degeneratieve ziekten houden verband met onze voedingswijze, stress en toxinen.
Voorbeelden van westerse ziekten die zo ontstaan: hypoglycemie, artritis, reuma, kanker, auto-immuunziekten.
Ziekte is de laatste fase van een neergaande gezondheidstoestand. De eerste waarschuwingen zijn bijvoorbeeld vermoeidheid, gebrek aan energie, maag-darm stoornissen.

De orthomoleculaire voedingsleer kijkt terug op de oermens en zijn voeding, omdat we genetisch nog steeds op die oermens lijken.
Hun voeding bestond voor 65% uit groenten, noten, en in de zomer wat fruit en honing. De resterende 35% bestond uit vlees van wilde dieren, vis en eieren.

Op dit moment bestaat onze voeding voor 55% uit granen, zuivelproducten, suiker, zoetmiddel, transvet, verzadigd vet en alcohol. 17% fruit, groenten, peulvruchten en noten en de overige 28% bestaat ui vlees, gevogelt, eieren en vis.
70% van onze hedendaagse voeding bestond niet in de steentijd.

We overlijden in deze tijd niet door een gebrek aan calorieën maar door een gebrek aan vitaminen, mineralen en fytonutriënten.

In de praktijk wordt een orthomoleculair voedingsschema opgebouwd rond deze pijlers:
Verzurende en niet verzurende voeding: 
Langdurende verzuring kan leiden tot haaruitval, eczeem, reumatische klachten, candida, en tal van welvaartsziekten. Kankercellen gedijen heel goed in een verzuurt klimaat.
Verzuring speelt ook een grote rol op ontstekingen (laaggradige) in ons lichaam.

Ontstekingsremmende voeding:
De meeste westerse ziekten zijn ontstekingsziekten. Alle 'itis' ziekten zijn ontstekingsziekten maar ook hart- en vaatziekten, kanker, Alzheimer en diabetes zijn ontstekingsziekten.

Darmslijmvlies:
Verzuring en ontstekingen zorgen voor de afbraak van aminozuren. In de eerste plaats van glutamine, dat veel in de darmwand voorkomt.
De kwaliteit van het darmslijmvlies gaat hierdoor achteruit met allergieën als gevolg. Deze zorgen zelf opnieuw voor ontstekingsreacties waardoor er een cirkel van ontstekingsprocessen ontstaat. Dan is er sprake van een lekke darm.

Deze 3 zaken worden altijd meegenomen in een voedingsschema. Om zo ons lichaam de juiste voedingsstoffen te geven om ziekten te voorkomen en te genezen.


Laat commentaar achter

Commentaar 1

  • Muchas gracias. ?Como puedo iniciar sesion?

    igvzjxkseh op