Nieuws

Wat doen die plantaardige vetten dan?

(bron: Dr. Catherine Shanahan)

Lipide wetenschappers to the Rescue:

Al jaren wordt er door wetenschappers, gespecialiseerd in vetten, aan de alarmbel getrokken wanneer het over de enorme, wereldwijde consumptie van artificiële vetten gaat.

Al in 1988 bracht Dr. Mary Enig een uitgebreid onderzoek over de schadelijke gevolgen van plantaardige industriële vetten (transvetten) naar het Congres is de VS.
In 2000 bracht Dr. Spiteller een artikel uit ‘oxidatie van Linoleum zuur in LDL’, waarin Dr. Spiteller beschrijft dat het de geraffineerde poly-onverzadigde vetzuren zijn, niet de verzadigde vetten of cholesterol, dat de schuld zouden moeten krijgen voor het verkalken van de aders.
Maar pas in 2014 werd een artikel in Time magazine gepubliceerd ‘eat butter’. Dus het sijpelt, heel traag hier en daar toch door.

Ik zie het bijna als een missie om mee op de barricades te staan om het grote én gevaarlijke misverstand omtrent goed en slecht vet de wereld uit te helpen.

Want jammer genoeg zijn we allemaal collectief overtuigd van die ‘gezonde plantaardige’ smeerboters, en oliën.
De voedsel-en farma-lobby hebben duidelijk énorm veel macht.

De wetenschappelijke bewijzen liegen er thans niet om.
Industriële vetten zoals plantaardige oliën zijn toxisch voor je aders en je brein omdat de ze heel fragiele poly-onverzadigde vetzuren bevatten die erg vatbaar zijn voor oxidatieve schade, zéker wanneer deze verhit worden.
Deze vetzuren komen in de natuur altijd samen met antioxidanten (verpakt in de zaden en pitten) maar door deze oliën uit hun natuurlijke verpakking te halen verwijderen we de antioxidanten die dus nodig zijn om ons lichaam te beschermen tegen de oxidatieve schade van deze vetten.
Daarbij worden deze oliën niet gemakkelijk uit de zaden en pitten geperst. Dit omvat een lang en chemisch proces.
Hierbij ontstaan er moleculen die men normaal niet zou aantreffen hier.

Plantaardige oliën zou men niet mogen verhitten

Deze oliën bestaan dus voornamelijk uit hitte-gevoelige poly-onverzadigde vetzuren. Verhit veranderen deze fragiele vetzuren in giftige verbindingen inclusief transvet.
Dit betekent dat plantaardige oliën, en producten gemaakt met deze oliën transvetten bevatten. Zelfs wanneer het etiket zegt dat deze transvet-vrij zijn.

Dit klinkt al niet schitterend? Toch?
Het wordt erger. Het wordt pas echt een probleem wanneer deze vetten, nadat je ze gegeten hebt, zich als het ware voortplanten in ons lichaam. Gebruik makend van vrije radicalen, veranderen de gemuteerde vetten normale vetzuren in transvetten in ons lichaam in een waanzinnig tempo. Dit noemt Dr. Shanahan ‘megaTrans’.
Dit is echt foute boel want ze veroorzaken de vorming van vrije radicalen die in elke deel van ons lichaam schade berokkenen.

Vrije radicalen zijn betrokken in elke gekende ziekte. Ze veroorzaken ziekte doordat ze elke molecule veranderen waarmee ze in contact komen. Ze veranderen functionele in dysfunctionele of zelfs toxische moleculen.
Vrije radicalen maken je aders ‘crispy’ en veroorzaken overal schade, ontstekingen en chemische chaos die de normale metabolische functie belemmerd.

Industriële vetten zijn een echte ‘brain killer’

Dit gebeurd op verschillende manieren.
Door ons microbioom te beschadigen en zo de gut-brain verbinding te verstoren. 
Deze vetten zorgen ook voor spijsverteringsklachten en een toename in allergieën (doordat het de witte bloedcellen verward).
Doordat de artificiële vetten de aders aantasten belemmeren ze zo ook de bloedtoevoer naar de hersenen.


En doordat onze lipoproteïnen (LDL, HDL bijvoorbeeld) als een paard van Troje de toxische vetten vervoeren naar onze hersenen.
De antioxidanten die ons brein zo nodig heeft worden mee vervoerd in deze lipoproteïnen, maar deze worden al ‘opgebruikt’ door de toxische vetzuren waarmee ze meereizen. Dus niet alleen krijgt ons brein toxische vetzuren ipv bijvoorbeeld omega-3 maar ook krijgt ons brein te weinig antioxidanten.

Dr. Shanahan ziet hierin een verklaring naar de enorme toename aan autisme, leerstoornissen, dementie, …

En om af te sluiten nog 1 klein weetje ivm deze vetzuren:
Hoe meer industriële vetten in je dieet, hoe meer deze ook in je huid belanden waar eigenlijk cholesterol moet zitten om zonlicht om te zitten in vitamine D. Je aanmaak van vitamine D raakt verstoord én je huid verbrand veel makkelijker.

Deze geraffineerde oliën zitten helaas echt overal in.
In de supermarkt, kant en klare ‘processed’ foods vinden zonder is zoeken naar een naald in een hooiberg.
Ze zitten in diepvriesmaaltijden, koeken, cake, chips, crackers, sauzen, ontbijtgranen, broodbeleg, choco, en uiteraard de margarines en plantaardige bakboters, frituurolie, dressings,…

Laat commentaar achter

0 Commentaren