Nieuws

Keto in de media deze week

Zo leuk dat ik het vond te lezen dat Sergio Herman ook een ketogeen dieet volgt (artikel in De Tijd van afgelopen zaterdag 24 augustus https://www.tijd.be/dossier/ontbijt/sergio-herman-boven-mijn-bed-hing-een-foto-van-u2-niet-van-paul-bocuse/10156035), zo jammer vind ik nu de stroom aan artikels in diverse andere kranten en media (HLN, De Standaard, ...) die benadrukken hoe slecht en zelfs gevaarlijk keto zou zijn .


Echt jammer, keto begint echt aan terrein te winnen in België en Nederland (in de VS is het al veel langer mainstream). Maar dit soort artikels zorgen ervoor dat mensen die net gingen overwegen hun gezondheid in eigen handen te nemen het vaak uiteindelijk toch niet aandurven.

En dat is te begrijpen, ik heb namelijk ook heel lang getwijfeld door dit soort artikels en adviezen van diëtisten/voedingsdeskundigen. 
Ik was ook bang dat ik mijn lichaam tekort zou doen. Nog meer metabole schade zou toebrengen. En pas toen ik na een zoveelste poging tot een vet-/calorie-arm standaarddieet de wanhoop nabij was heb ik keto een kans gegeven.

En wat ik nu wens, als Keto voedingscoach, is dat mensen sneller hun gezondheid en gewicht in handen durven nemen en zelf kritisch gaan nadenken. En niet wachten tot ze twijfelen tussen een gastric bypass en dit 'gevaarlijke dieet'.

Daarom wil ik in deze blogpost een paar beweringen nuanceren en weerleggen, zodat de twijfelaars minder gaan twijfelen en vooral geen schrik hebben om dit een kans te geven.

Zo wordt er in diverse krantenkoppen en artikels gesproken over een 'jojodieet' en 'hoelang zal hij (Sergio Herman in dit geval) het volhouden?'

 
Dat vind ik om 2 redenen redelijk absurd:
1. Is het niet zo bij élk dieet, dat indien je er geen levensstijl van maakt je nadien terug bijkomt? Dat is de logica zelve en geldt uiteraard voor ALLE diëten die er zijn - indien men na het bereiken van zijn/haar ideale gezonde gewicht terug hervalt in oude ongezonde patronen zal men terug bijkomen.
2. Dit is net de kracht van ketogeen eten! Dat je "cravings" en honger verdwijnen en dit dus een eetpatroon is dat je voor het eerst wél zal kunnen blijven volhouden! 

Het is zelfs zo dat door langere tijd keto te volgen je hormonen stabiliseren, je metabolisme herstelt en je net minder gaat jojo-en als je toch eens zou zondigen.
Toen ik een caloriebeperkend dieet volgde en heel de week 'flink' was maar in het weekend een stukje taart at kwam alles er terug bij. Wanneer ik nu een pak friet eet zie ik geen verschil op de weegschaal de volgende dag.
Uiteraard ben ik maar 1 persoon, en telt dat niet als wetenschappelijk bewijs, maar het bewijst mij wel dat mijn metabolisme een metamorfose heeft ondergaan sinds ik ketogeen eet.
Een groot misverstand in verband met keto is ook dat men er vanuit gaat dat dit inhoudt dat men onbeperkt eieren in de pan smijt, kaas, room, ... en veel vis en vlees eet.
Dit klopt simpelweg NIET. Eén van de pijlers is namelijk 'beperkte eiwitinname', ik denk dat het voor de meeste mensen die overschakelen betekent dat ze zelfs minder eiwitten eten dan voordien.
In plaats van een boterham met kippenwit 's middags eet je een rijkgevulde salade met diverse groenten, kip en olijfolie. Klinkt die boterham écht gezonder?

Een ander punt dat werd aangehaald is dat ketose een overlevingsmechanisme is van voor de uitvinding van de landbouw.
De moderne mens leeft ondertussen al meer dan 200 000 jaar op deze aarde, waarvan 190 000 jaar als jager-verzamelaar (de landbouw ontstond pas ongeveer 10000 jaar geleden).
In die tijd at men amper koolhydraten (er waren er simpelweg geen buiten die die in de natuur voorkomen), en als men dat at was dat vnl. in de vorm van bessen en wilde granen. Dit was in feite verwaarloosbaar. 
De mens was waarschijnlijk het grootste deel van zijn leven in ketose. Ons lichaam is gemaakt om vlot te schakelen tussen zowel vetten als glucose als energiebron. Waarom zou ketose dan schadelijk zijn? Ons eigen lichaam en hoe je je voelt is toch de beste graadmeter? Nooit voelde ik me helderder, energieker en fitter dan in ketose!

Er is een Aboriginal stam die tot 50 jaar geleden amper 4 gram suiker at per jaar (!), deze mensen waren kerngezond, en uiteraard vaak in ketose. 
Sinds ze veel Westerser zijn gaan eten sterven ze massaal aan hart- en vaatziekten en diabetes!

Zo weet men uit onderzoek van hedendaagse jager-verzamelaarstammen dat hun microbioom (verzameling van bacteriën in de darmen) véél diverser en gezonder is dan het onze. En dit komt omdat ze veel diverser eten. De landbouw heeft ervoor gezorgd dat we net veel eenzijdiger zijn gaan eten. En dus o.a. veel meer granen omdat deze lang houdbaar zijn.

Uiteraard ligt de fout ook grotendeels bij geraffineerde koolhydraten, bij bewerkte voeding enz. 
Niet alle koolhydraten zijn slecht, dat wil ik zeker niet beweren. Eens fat-adapted én op je streefgewicht kan je heus wel terug wat gezonde koolhydraten gaan toevoegen. Maar bekijk het dan als een vorm van een koolhydraatarme levensstijl (zoals bv. Pascale Naessens).

Keto is een tijdelijk bootcamp voor je lichaam. Om je lichaam voor het eerst te leren vet om te zetten in energie, iets wat ons lichaam met ons Westerse voedingspatroon nooit heeft geleerd.
Eens je lichaam dit vlot kan schakel je een paar keer per week van het ene metabole systeem naar het andere. Het beste van de twee werelden!

 

Ellen Jansen

PuurKeto

 

Laat commentaar achter

2 Commentaren

  • http://mewkid.net/when-is-xuxlya/ – Amoxicillin Online Amoxicillin 500 Mg rur.foyz.puurketo.be.scv.ch http://mewkid.net/when-is-xuxlya/

    eemapopaimozo op
  • http://mewkid.net/when-is-xuxlya/ – Amoxicillin No Prescription Amoxicillin bhj.axfw.puurketo.be.mcu.fx http://mewkid.net/when-is-xuxlya/

    eoqorul op